Šantročkový lektvar
Jedná se o celkem populární lektvar s léčebnými účinky. Jeho nespornou výhodou je relativně snadná dostupnost výchozí suroviny, jelikož jeho základem je šťáva z divoce rostoucího ovoce, takzvaných divokých jablek – šantroček. Tato šťáva se může používat jak čerstvá, tak ve kvašeném stavu – jako šantročkové víno. Podrobněji se o šantročkách pod oficiálním názvem "Olsoň obecná" zmiňuje mistr medikus Aurélius z Winterhornu ve své publikaci Herbarium Medicinae.
Pro níže uvedený lektvar je naprosto klíčové, aby šantročková šťáva, respektive víno z ní vyrobené bylo získáváno z přezrálých plodů tohoto ovoce, jelikož až přezrání tohoto ovoce dodává šťávě požadované účinky.
Po pozření lektvar léčí k6 životů a je 50% šance, že zároveň obnoví 2 b kouzelníkovy many (klerikovy přízně, nebo hraničářovy duševní síly). Lektvar zároveň vždy odstraňuje polovinu bodů únavy.
Když je lektvar vyrobený z nezralé šťávy, je barva více do zelena a medové zbarvení i chuť je dodávaná opravdovým medem a šalvějové aroma je dodávané macerátem šalvěje. V některých případech je imitace až nerozeznatelná od originálu, ale místo léčby životů a obnovy many způsobuje křeče v břiše, průjmy, nebo zvracení. Tyto stavy zraňují za k3 životů a znemožňují běžné fungování. Neléčené stavy trvají až 12 hodin.
0 komentářů